Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyelvtanulás buktatói

A nyelvtanulás buktatói

 

1. Csak a nyelvtanra koncentrálok.

Te hogy tanultad az anyanyelvedet? Ez jó kérdés – válaszolhatnád - és  bizonyára  a legtöbbünknek már csak homályos emlékei vannak, ha egyáltalán vannak erről. Az azonban valószínű, hogy nem a nyelvtani szabályokkal kezdted. Egy idegen nyelv tanulásánál sem ez a lényeg. Próbálj a mindennapi élet nyelvére koncentrálni. Ha az alapvető nyelvtani szabályokat tudod, akkor már jól boldogulhatsz a kommunikáció útvesztőjében., és már nem is kell neked a nyelvtan. Tudom felnőttként ezt nehéz elfogadni, de magadat megkímélheted jó néhány kellemetlen perctől, amennyiben ezt szem előtt tartod. Tanulj meg komplett mondatokat, kifejezéseket és nem kell majd gondolkodnod a mondatösszerakáson, kérdésfeltevésen stb. /a nyelvtanon./

 

 2. Kicsi a szókincsem.

Egy 500-600 szavas szókincs elég az alapvető kommunikációhoz. Viszont nem elég a középfokú, netán felsőfokú nyelvvizsgához. Egy nyelv szókincsét általában 3000 szóban határozzák meg. 1000-et használ az átlag nyelvhasználó és itt most értsük az anyanyelvű beszélőt, 2000-et a  kvalifikáltabb emberek és 3000-et az adott nyelven professzionális szinte beszélők.1500-1800 szavas szókinccsel már nagyon jók vagyunk! És hogy hogyan tehetsz szert erre? Hát minden lehetőséget meg kell ragadni , tv, mozi, könyv, tanfolyam, újság, CD-k, DVD-k stb. És folyamatosan használni, elővenni, ismételni! Csak így érhetünk el eredményt. Gondoljunk arra, amit nem használunk, azt elfelejtjük!

 

3. Nincs időm tanulni !

Sajnos egy rohanó világba születtünk ahol az a fontos, hogy minél többet pörögj. Ha nem akarsz, vagy nem tudsz kiszállni a mókuskerékből, de  a tanulmányaidban szeretnél előrehaladni akkor  a mindennapjaidba kell beillesztened a tanulást. Pontosabban a holtidőket kell  kitöltened tanulással, pl. utazás, séta. konditerem, főzés közben is nagyszerűen lehet tanulni pl.  meg lehet hallgatni egy CD-t. Innentől a tanulás már csak elhatározás kérdése. És ami nem melléke,s ha így holtidőben tanulsz, észre sem fogod venni . Az agyunk kapacitása szerencsére óriási így a futópadon  való edzés mellé még bőven  befér más tevékenység is. Használd ki a kapacitásodat  meg az idődet is !

 

4. A passzív tudásom nagy, de nem érzem, hogy tudnám használni.

 Általában ez az első szint, amit a nyelvtanulók elérnek , hangsúlyozom az átlag nyelvtanulók.Tehát írnak, olvasnak, értenek, de nem mernek  beszélni ! Bár szerintünk jó volna azt a nyelvet az első pillanattól használni. Ha még csak 3 mondatot tudsz elmondani, akkor azt mondd el! Majd lesz olyan, hogy már 53-at tudsz. Amennyiben azt érzed, hogy nagy  a passzív tudásod próbáld használni azokkal a kifejezésekkel, mondatokkal kezdve, amiben a legbiztosabb vagy. Kapcsolódj be a kommunikációba ! Tudjuk, hogy ez nehéz, de senki sem teheti meg helyetted! Aztán sorban vedd hozzá  többit., de fontos hogy kommunikálj ! Így fokozatosan aktivizálódik a passzív tudásod. Sok sikert!