Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyelvtanulás ötparancsolata

A nyelvtanulás ötparancsolata

Összegyűjtöttük a szerintünk  5 legfontosabb  megszívlelendő szabályt!   


1. Inkább kevesebbet, de többször!

Csak addig tanulj, vagy  foglalkozz az adott anyaggal, amíg 100 %-an oda tudsz figyelni, koncentrálni. Ha lankad a figyelmed tedd le és vedd elő később vagy másnap!  Néha  a kevesebb több!

2. Ismétlés a tudás anyja!

Ismételni, ismételni, ismételni. A mindennapokban minket bombázó reklámok is ezen alapszanak. Reklámszakemberek és pszichológusok együttes véleménye szerint egy adott ingerrel legalább hatszor kell találkoznunk, hogy arra felfigyeljünk, megjegyezzük és a hosszútávú memóriánkba helyezzük. Tehát a szótanulásnál is célszerű, ha minél többször és minél változatosabb formákban találkozol az adott szóval.

 3. Ragadj meg minden alkalmat és időt a tanulásra !

Ne várj arra, hogy majd holnap vagy hétvégén .... elképzelhető hogy akkor is lesz majd valami más ami miatt nem tudsz leülni még egy fél órára sem. Élj a mostban! Tanulhatsz a buszon, a vonaton, bevásárlás közben meglátsz egy jó DVD-t, amin a nyelv beállítható, a munkahelyedre beesik egy külföldi, a neten csetelhetsz, vezetés közben CD-t hallgathatsz, az utazásról nem is beszélve...  és  a sor végtelen. Ha már olyan szinten vagy olvass egyszerűsített olvasmányokat, vagy egyéb regényeket, vagy olvashatsz tankönyveket  is! A modern tankönyvek tele vannak érdekes sztorikkal és nem stresszel az, hogy pl. egy regénynek mikor érsz a végére. Az Internet  és a az adott nyelvű hírműsorok, adások , tv filmek is nagyszerű lehetőséget biztosítanak. A daltanulás a sor végére maradt, de bizonyítottan nagyon hatékony, lehet hogy egy szituációban, egy beszélgetés során  épp egy dalszövegből fog eszedbe jutni a szükséges kifejezés ?

4. A tökéletességre törekvés a nyelvtanulás halála.

Senki és semmi nem tökéletes. Még az anyanyelvű beszélők sem beszélnek és írnak mindig helyesen, tökéletesen. Még a tanárok sem. Tehát nyilatkozz meg, írj, kérdezz, fordíts, olvass,  bátran ! Lehet, hogy Te is követsz el hibákat az anyanyelved használatakor? Szerintünk mindannyian  megtesszük.... . Akkor miért volna gond ha egy pici hiba becsúszik ?Arról nem is beszélve, hogy a hibák is tanítanak bennünket. Lásd a dolgok pozitív oldalát, hogy igen ezt a feladatot megoldottam, a múltkori órán többször is megszólaltam és ne a hibák után kutakodj. Tartsd szem előtt  nem lehetünk mindig  tökéletesek. A nyelvtanulás amúgy is egy élethosszig tartó folyamat.

 5. Szeresd amit csinálsz és tűzz ki magad elé  célt !

Sajnos ezek bizonyított tények, az érzelmi kötődés valamihez fél siker. Érzelmeink mindennapjainkat nagyon befolyásolják, csak sokan nem veszünk tudomást róluk. Tehát gondolj a tanulmányaidra szeretettel  és meglátod sokkal könnyebben fog menni. jobban tudsz haladni. Olyan iskolát, tanárt, könyvet válassz /ha teheted / aki, ami pozitív érzéseket vált ki belőled... És nem utolsósorban ez igaz a nyelvválasztásra is, olyan nyelvet tanulj, ami közel áll hozzád./ Bár ma legtöbben az angolt tanuljuk /. Keress magadnak elérhető célt, és ha ezt megvalósítod, többnek érezheted magad. /pl. a héten megnézek 2 filmet, ezt a könyvet a hónap végéig elolvasom stb./ A „megcsináltam!" érzése nagyon motiváló mindannyiunk számára.Szívesebben és könnyebben  fogod folytatni.

Szerinted? Mi a véleményed?  Kiegészítenéd ezt még valamivel?