Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az aktív és passzív nyelvtudás

Ön többet tud, mint gondolná!

A minap egy kedves tanulónk teljesen kezdő csoportba akart jelentkezni. Rövid beszélgetés után (néhány egyszerű kérdést tettünk fel neki franciául) rájött, hogy valójában sokkal többet tud, mint gondolta: „Azt gondoltam, hogy nem tudok semmit. De most, ahogy kérdez, tényleg elég ügyesen válaszolgatok!” (Ez gyakori eset. Nagyon sok tanulónk elmondja, hogy egy kicsit már tanult, de az rég volt, és inkább az elejéről kezdené a franciatanulást.)

Hogyan lehetséges, hogy többet tud, mint amennyit a tanfolyamon évekkel korábban megtanult?

Sokszor észre sem vesszük, hogy francia szavakkal, kifejezésekkel találkozunk, vagy ezeket használjuk, pedig erre nagyon sok lehetőség adódik.

  1. Az egyik leggyakoribb eset, hogy zenét hallgatunk. Erről már volt szó a múltkor.
  2. Fiaim a múlt héten nagy meglepetésemre franciául néztek egy DVD-t, magyar felirattal. Mi történt, kérdeztem, hogyhogy nem magyar a hang? Nincs magyar hangja, csak feliratozták. Micsoda szerencse, gondoltam. Bár ilyen lenne a tv műsorok, filmek 90 % - a.
  3. A számítógép használata során gyakran találkozunk francia nyelvű üzenettel. Az alapvetően magyar nyelvű fórumokon is sokszor használnak francia kifejezéseket.


Ha korábban már tanult valamennyit franciául, aztán abbahagyta, de most megint tanulna, felmerül a kérdés, hogy honnan folytassa a tanulást? Mi a jobb? Teljesen az elejétől kezdeni, mert már rég tanult, akkor sem sokat, és azóta sem használta, vagy onnan folytassa, ahol most éppen tart?

Ha már tanult vagy tud valamennyit franciául, akkor nem érdemes újra a legelejéről kezdenie, mert az unalmas is lenne, és felesleges is. Onnan célszerű folytatnia a tanulást, ahol éppen tart, de nem a papírforma szerint, hanem valójában!

Ha például az ötödik leckéig jutottak a tanfolyamon, de közben fél évet kiküldetésben francia nyelvterületen töltött, akkor nem a hatodik leckétől kell folytatnia, mert annál már biztosan többet tud.

Érdemes szintfelmérésen részt venni. Ott kiderül, hogy milyen szinten van, és onnan érdemes folytatnia a tanulást. Ha ezzel akár csak egy tanfolyamot meg tud spórolni, akkor is nyert egy fél évet, ráadásul eggyel kevesebb tanfolyamdíjat kell kifizetnie.