Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tanuljunk sikeresen nyelveket a 27 nyelven beszélő Gaál Ottó szerint?

Hogyan tanuljunk sikeresen nyelveket a 27 nyelven beszélő Gaál Ottó szerint?

 

Érdemes megnézni az alábbi oldalon lévő videót. Kidolgozója, egy bizonyos Gaál Ottó, olyan módszert dolgozott ki, amely által 10 hét alatt el lehet jutni a középfokú nyelvvizsgáig. Neki 27 nyelvvizsgája van.

Honlap:    http://www.kreativnyelv.hu/start.php

Beszédszimuláció:      http://www.kreativnyelv.hu/start.php nyíllal léptetni

Ön bizonyára kíváncsi mi a fő különbség a "hagyományos" nyelvtanulási módszerek és a Gaál Ottó által kifejlesztett Kreatív Nyelvtanulás között.

A Gál Ottó által kifejlesztett kreatív tanulás módszere szerint a diák nem passzív befogadó, hanem alkotó fél.
Nos, a Kreatív Nyelvtanulás, - nevéhez híven - a nyelvtanulót passzív hallgatóból a tanulási folyamat aktív résztvevőjévé, irányítójává, főszereplőjévé teszi.

S nem csak azáltal, hogy a maga választja meg a tanulás helyét, idejét, tempóját, hanem az idegen nyelvhez való viszonya is teljesen megváltozik.

Nem olvasmányok, szavak, szabályok passzív befogadója, hanem alkotó, kreatív résztvevő az első pillanattól. A megadott szavakból és nyelvtani szabályokból kiindulva szóban saját mondatrészeket, mondatokat alkot, vagyis megszólal, beszél az idegen nyelven!

S mindezt magabiztosan, hiszen azonnal ellenőrizheti is magát: igen, jót mondtam, helyes a válaszom, vagy: ezt még meg kell néznem! Ezzel a módszerrel az ember valóban a saját kezébe veszi a tanulását!

Miért a beszéd a legfontosabb, miért fontosabb, mint az értés, írás, olvasás? Azért, mert amit az ember szóban meg tud fogalmazni, azt meg is érti, le tudja írni, el tudja olvasni! Fordítva ez már egyáltalán nem biztos! Hányszor mondja az ember: értem, mit mond, de nem tudok neki válaszolni. Ilyenkor mondjuk, hogy az illetőnek passzív a nyelvtudása.

A "kreatív" nyelvtanuló már kezdettől fogva aktív nyelvtudást szerez, amel, még ha kevés is eleinte, de azonnal használható, mobilizálható. A rendszeresen ellenőrzött helyes megoldások sikerélményt, egészséges önbizalmat adnak, amelyek olyannyira szükségesek az idegen nyelven való megszólaláshoz!

Interjú Gaál Ottóval


- Gaál úr, Ön 27 középfokú állami nyelvvizsgájával a nyelvtanulás egyéni bajnoka Magyarországon, de talán Európában is, hiszen még egy belga fiatalemberről lehet tudni, hogy a brüsszeli egyetemen 22 nyelvből tett vizsgát. Családi indíttatás?

- Kétségtelenül. Édesanyám gyémántdiplomás nyelvtanár, édesapám hat nyelvet tanult az Ipolysági gimnáziumban.

- Egykor a tévénézők Vitray Tamás és Friderikusz Sándor műsoraiban láthatták Önt. Most tapasztalatait egy új nyelvtanulási módszer, a Kreatív Nyelvtanulás tananyagaival próbálja továbbadni az érdeklődőknek immár a mi városunkban is. Kérem, mutassa be röviden a metódust!
- A módszer mintegy 10 év kutatómunkájának eredménye, s különlegessége az, hogy segítségével az egyedül tanulók is folyamatos beszédkészséget szerezhetnek. Tanulás közben ugyanis állandóan célnyelven kell megszólalni. A 12 fejezetből álló oktatócsomag kezdő szintről indul, s a középfokú nyelvvizsga követelményeit célozza meg.

- Hogyan épül fel a tananyag?
- Minden fejezetben a rövid szókincs/nyelvtan után több száz kétnyelvű mondatrész, mondat következik, amelyet hangosan kell célnyelvre fordítani. A tanuló maga alkotja meg a mondatot - innen az elnevezés: Kreatív Nyelvtanulás. A magyar fordítások tökéletes önellenőrzést biztosítanak, s az egyre több helyes megoldás a nyelvtanulónak sikerélményt, önbizalmat ad. Ha pedig ront, nem kell izgulnia, hiszen egyedül is kijavíthatja hibáját.