Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyelvtanulás idő hiányában

Nincs ideje a nyelvtanulásra? Itt egy tuti tipp!

Ráadásul kifejezetten szórakoztatóvá válik a franciatanulás és kikapcsolódásnak is kiváló.

A zenehallgatás a nyelvtanulás szempontjából is rendkívül hasznos, ha francia nyelvű dalokat hallgat. A dallamot könnyen meg tudja jegyezni, és ez segít Önnek abban, hogy a szöveget is megtanulja. Ha megtanulja egy dal szövegét, akkor a szókincsét is bővíti, és a beszédkészségét is fejleszti. A dalok hallgatásával természetesen javul a beszédértése is.

A zenés videoklippek rövidek. A dalok szövegét pedig hallgatásuk közben olvasni is tudjuk. Ezek a szövegek egyszerűek. Amennyiben nehezen érti meg, ha franciául szólnak Önhöz, akkor ez kezdésnek kiváló. A dalok szövege a legkönnyebben megérthető szövegek közé tartozik.

Például a kulfoldi.zeneszöveg.hu oldalon megtalálhatja a keresett dal szövegét, ráadásul a legtöbb esetben van a szöveg mellett egy videoklip, amit nézni is lehet. Ha Céline Dion slágereit szereti, akkor a C betűs előadók között keresgéljen.

http://kulfoldi.zeneszoveg.hu/eloadok/b

Olyan dalokat hallgasson, amelyek tetszenek Önnek.

Naponta 5-10 perc gyakorlással remek eredményeket lehet elérni, akár 1-2 hónap alatt is. Nem kell hozzá más, csak legyen a számítógépének hangkártyája, és szerezzen be egy hangszórót vagy fejhallgatót.

Fiatal koromban franciául csak zenét hallgattam, 16 évesen egyáltalán nem akartam franciát tanulni (sőt, mást sem igazán, de ez maradjon köztünk) és édesapám elcsodálkozott, hogy franciatanulás nélkül, a slágerek címeivel, népszerű dalok refrénjeinek segítségével eltársalogtam egy lengyel turistával, aki szintén beszélt valamicskét franciául.

Kinek ajánlott ez a típusú gyakorlás?

  1. Akinek nincs ideje tanulni.
  2. Aki el akarja kerülni, hogy a franciátt csak írásban értse.
  3. Aki már tud valamennyit, és nem akar mindent elfelejteni.
  4. Aki szórakozva, és nem feltétlenül véres verejtékkel akar tanulni.


Hiszen a zenehallgatás rendkívül hasznos, kikapcsol, szórakoztat, és még dicsekedni is lehet vele, hogy megtanulta egy dal szövegét. Olyankor irigykedve néznek ám Önre, hogy: „de jó neked, te érted a dal szövegét…”

A szórakoztató franciatanulás receptje tehát a következő:

  1. Végy egy fülbemászó dallamú slágert.
  2. Keresd ki a címét, olvasd el a szövegét.
  3. Hallgasd meg minden nap kétszer, egy – két héten át.
  4. Dicsekedj el vele.


Hetente egy dal elég. Az sem baj, ha egy dalt egy hónapon át minden nap meghallgatunk, s közben a szöveget olvassuk. Így egyszerre tanulunk és szórakozunk.

Tudásunk ettől biztosan gyarapodik, és minden nap csak pár percet vesz igénybe. Évente egyszer egy rövid (60 órás, 3 hetes) franciatanfolyammal kiegészítve komoly eredményeket lehet így elérni.

De vigyázat! Két komoly mellékhatása is kialakulhat ennek a terápiának!

1.
Igaz ugyan, hogy csak napi öt percet kellene zenét hallgatnia, ám könnyen ott ragad a gép előtt, és egyszer csak azt veszi észre, hogy már egy órája hallgatja.

2.
Függőség tud kialakulni, és minden este odaül majd a gép elé zenét hallgatni. Ráadásul a családtagok is csatlakozhatnak, akik szintén rendszeresen fogják a gépen a zenés videókat hallgatni.


Egyetért? Tiltakozik?