Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyelvvizsga, érettségi, felvételi

Nyelvvizsga, érettségi, felvételi

 

Csak 1 pont kellett volna! Majdnem sikerült a vizsga.

Igen, majdnem. Viszont kell a pont a felvételihez, ezért újra el kell mennie vizsgázni. Hogyan tudja a többszöri vizsgázást elkerülni?

1.
Mielőtt éles vizsgára jelentkezik, mindenképpen írjon ELŐTTE egy próbavizsgát!

Ez árban csak töredéke az éles vizsga díjának (vagy akár ingyenes is lehet), viszont értékes tapasztalatot szerez. Ráadásul a stressz a próbavizsgán sokkal kisebb. Csak akkor fizessen be az éles vizsgára, ha a próba jól sikerült.

Figyeljen oda a sorrendre:
Fontos, hogy a próbavizsga eredménye még az éles vizsga jelentkezési határideje előtt kiderüljön!

Ha 90 százalékot ír a próbavizsgán, akkor semmi gond, de ha csak 40-et, akkor pár hét múlva az éles vizsgán hatalmas adag szerencsére lesz szüksége ahhoz, hogy az sikerüljön. Nem árt tudni a próba eredményét, mielőtt 20-30 ezer forintot befizet egy vizsgára.

2.
Ne 60 és fél százalékra készüljön. Célozzon meg a gyakorlás során legalább 65 százalékot, így ha az éles vizsgán valami nem várt nehézség miatt elveszít 2-3 százalékot, még mindig sikeres vizsgát tehet. Ha pont a 60,01 százalék elérésére készül, akkor ha egy fél százalékkal is kevesebbet ér el, kezdheti elölről a vizsgázást, befizetést, izgulást.

3.
Nézze reálisan a számokat:
Amikor 60%-tól érvényes a vizsga, akkor 59 % elérése esetén nem egy százalékot vesztett, hanem 100-59=41 százalékot. A végeredmény szempontjából ez lényegtelen, viszont a felkészülés során egyáltalán nem mindegy. Ha egy feladat nehezebben megy, akkor a hiányzó százalékokat a többi feladat során pótolni tudja.

Ezért nagyon jó a próbavizsga, mert idejében megtudja:

- mi az, ami nem megy, és még tanulni kell rá,
(magnóértés, nyelvtan, szókincs, stb.)
- és mi az, amin odafigyeléssel javítani tud.

4.
Mindig alaposan, többször olvassa el az utasítást! Figyeljen az utasításra, mert ha félreérti a feladatot, és például másról írja a levelet, mint amiről kellett volna, akkor hiába ír nyelvtanilag helyes levelet, annyi szóval, amennyi az elvárás, azt a javítók nem fogadják el.

A szóbeli vizsga során, ha félreért valamit, szól a vizsgáztató. Az írásbeli során nem kap visszajelzést, csak arról, hogy mennyi ideje van még hátra. Ha félreérti a feladatot, akkor nem fog sok pontot kapni.

5.
Azok, akik próbavizsgát írnak, felkészülnek a különböző feladattípusokból. Nagy előny, ha úgy megy el vizsgázni, hogy nem ott találkozik először egy adott feladattípussal.

Az alapos felkészüléssel időt nyer a vizsgán. Aki a vizsga után azt mondja, hogy kevés volt az idő, annak általában a feladatok voltak nehezek, például nem rendelkezik még elegendő szókinccsel az adott vizsgához.

Mindegy, hogy magántanárnál készül a vizsgára vagy nyelviskolában vesz részt tanfolyamon, az a cél, hogy ne az éles vizsgán találkozzon először egy feladattípussal.

6.
Ossza be az idejét! Tudatosan gyakoroljon, ha egy feladatra 20 perce van, akkor addig gyakorolja otthon, amíg 20 perc alatt kényelmesen meg tudja csinálni. Mert hiába oldja meg jól azt a feladatot 30 perc alatt, az éles vizsgán nem lesz rá plusz 10 perce.